Kanavardad särtsaka nuudlisalati ja maapähklikastmega
3Vaja läheb:
Kanavardad: |
500 g Kekava kanafileed |
bambusvardaid (et vardad ei süttiks, leota neid eelnevalt u. 30 minutit vees) |
Marinaad: |
2 riivitud või pressitud küüslauguküünt |
1 sl riivitud ingverit |
100 ml sojakastet |
1 laimi mahl |
musta pipart |
Maapähklikaste: |
1 sl oliiviõli |
1 küüslauguküüs |
1 mugulsibul |
pool punast tšillit või näpuotsaga tšillihelbeid või -pulbrit |
200 ml kookospiima |
0,5-1 tl karripastat |
1 sl agaavisiirupit (või mett, vahtrasiirupit, pruuni suhkrut) |
1 sl kalakastet |
125 g maapähkleid (või 4 sl maapähklivõid) |
poole laimi mahl |
Nuudlisalat: |
50 g keetmata riisinuudleid |
1 punane sibul |
2 kurki |
2 tomatit |
peotäis koriandrilehti |
poole laimi mahl ja riivitud koor |
2 sl kalakastet |
1 tl agaavisiirupit (või mett, vahtrasiirupit, pruuni suhkrut) |
1 hakitud küüslauguküüs |
Valmistamine
Ettevalmistusaeg: 2 tundi
Valmistusaeg: 45 minutit
Kokku: 2 tundi, 45 minutit
Kogus: neljale
Tükelda kana vardasse ajamiseks sobivateks tükkideks, umbes paarisentimeetristeks. Sega marinaadiks kokku kõik vajaminevad ained. Hoia kanatükke marinaadis vähemalt 45 minutit, veel parem kui selleks on aega paar tundi. Lüki kana eelnevalt 30 minutit külmas vees leotatud bambusvarrastele. Grilli kana küpseks. Vahepeal keera vardaid. Kokku kulub kana küpsemiseks grillil umbes 15 minutit. Kui soovid vardaid hoopis ahjus valmistada, siis ning küpseta neid 225 kraadi juures u 10 minutit või seni, kuni kana on küps.
Sel ajal, kui kana marinaadis maitsestub, valmista maapähklikaste. See peab enne söömist jahtuma, nii et arvesta ka jahtumiseks kuluva ajaga. Tegelikult võib maapähklikastme kasvõi päev enne valmsi teha ja külmkpis hoida. Sega enne laualetõstmist kaste läbi. Valmistamine käib nii: koori sibul ja küüslauk, haki koos tšilliga peeneks. Kuumuta paksu põhjaga potis või pannil oliiviõli. Hauta sibulat, küüslauku ja tšillit kergelt õlis läbi. Lisa kookospiim, karripasta, magustaja, kalakaste ja kuumuta läbi. Tõsta segu koos pähklite ja laimimahlaga blenderisse või köögikombaini ja mikserda ühtlaseks. Maitse ja kui tarvis, reguleeri maitset veel kas laimimahla, tšilli, magustaja või kalakastmega. Lase kastmel külmkapis täielikult jahtuda, selle aja jooksul muutuvad ka maitsed sügavamaks.
Aeg valmistada salat. Alusta nuudlitest. Kuumuta vesi keema. Tõsta pott pliidilt ja aseta riisinuudlid 3-5 minutiks vette paisuma (keeta pole vaja). Seejärel loputa nuudlid kleepumise vältimiseks sõelal külma vee all.Sega kokku salatikaste. Pigista kaussi laimimahl, lisa kalakaste, agaavisiirup (või muu magustaja), tšilli ja purustatud küüslauk. Viiluta sibul õhukesteks ratasteks ja pane seniks kastmesse seisma kuni kurki ja tomatit tükeldad. Kurk lõika peenikesteks kangideks või ribasta aedviljalõikuriga. Tomat lõika kuubikuteks. Haki koriandrilehed. Sega kõik koostisained omavahel kokku.
Paku vardaid koos salati ja maapähklikastmega.
Retsepti autor: Mari-Liis Ilover
4 inimesele
2 tundi
45 minutit